B2B-PR: een vak apart

photo-1468078809804-4c7b3e60a478

B2B is een aparte tak van sport binnen public relations. Alleen al omdat je eerst het bedrijf promoot en pas daarna het product of de dienst. Wat maakt B2B-PR bijzonder? Drie speerpunten.

Vertrouwen
Bij B2B-PR is het bouwen aan een vertrouwensrelatie key. Bedrijven die willen handelen met andere bedrijven, investeren pas als er vertrouwen is. Met PR kun je bouwen aan proof points die jouw geloofwaardigheid verstevigen. Zo kan het zeer effectief zijn om anderen voor je te laten spreken. Referentieverhalen zijn daarom een alom geprezen marketingcommunicatie- en PR-middel, ook binnen B2B. Enthousiaste klanten die op (sociale) platformen van bedrijven, op congressen en in de media middels een gesproken woord, een video of geschreven case vertellen over hun ervaringen met de geleverde dienst of het product. Betere reclame kan een bedrijf zich vaak niet wensen. Eerder dit jaar toonde onderzoek van Mijn Online IDentiteit aan dat een op de vijf Nederlandse ondernemers vindt dat de informatie op internet over henzelf of hun bedrijf niet klopt. En dat meer controle over de online beeldvorming over hun bedrijf gewenst is. Referentieverhalen zijn een waardevolle tool om deze controle te creëren, je als sectorspecialist te profileren en je online vindbaarheid te vergroten. Vertrouwen schep je ook door te blijven communiceren over de voortgang en ontwikkeling van je bedrijf. Deel berichten over de financiële bedrijfsresultaten, mooie gesloten deals, innovatievraagstukken en wees open over met wie je samenwerkt.

Houdbaarheid van het nieuws
De concurrentiestrijd om het nieuws te domineren in consumenten- en mainstream-media is heftig. Wat ‘s morgens trending is kan een paar uur later niet meer van belang zijn. In B2B ligt dat iets genuanceerder, omdat het medialandschap voor B2B-PR er anders uitziet. Vakbladen, nicheblogs en ​​websites hebben doorgaans meer ruimte en interesse voor achtergrondverhalen en minder oog voor nieuws gedreven onderwerpen. Sterker nog: gepersonaliseerde content en inspelen op de kennis en interesses van de vakjournalist zijn een must in B2B-PR.

Anders creatief
Als B2B-PR-professional is het zaak dat je weet welke factoren van invloed zijn op de business van je B2B-klant en je moet je thuis kunnen voelen in de wereld van afkortingen en jargon. Het is belangrijk dat je kennis hebt van een groot umfeld en begrijpt hoe de veelal complexe business in elkaar steekt. Je moet ook het verdienmodel van de klant kennen. Zo kun je een positie innemen en aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Waar B2C-PR-professionals uiterst creatief zijn om emotie en beleving rond een product te creëren, is het voor B2B-PR juist van belang om zo concreet mogelijk te zijn. Geen focus op het product of de dienst, maar benoemen in welke behoeften en uitdagingen in de markt het product of de dienst voorziet.

PR
Heb je een bedrijf en zijn andere bedrijven jouw klanten? Denk dan eens aan PR om je bekendheid te vergroten en te bouwen aan relaties. Wij doen niets liever dan bedrijven helpen hun visie, diensten of producten via een passende communicatieboodschap bij de doelgroep te brengen – op het juiste moment en via het juiste kanaal. Dat doen we strategisch, doelgericht, transparant en persoonlijk. Elke dag opnieuw met veel enthousiasme. Benieuwd? Neem dan gerust contact op met ons PR-bureau in Amsterdam of in Antwerpen.

Lianne

 
Meer nieuws