Mediatraining: wat de pr-wereld kan leren van voetballers

istock_000054600992_medium

De voetbalwereld en de pr-wereld: op het eerste gezicht twee complete tegenpolen, maar niets is minder waar. Er is een aantal interessante parallellen te trekken met de voetbalwereld, waarin omgang met media, druk van topsport en samenwerken belangrijke factoren zijn. Deze overeenkomsten komen voornamelijk nu, in het laatste kwartaal van het jaar, prominent naar voren.

Traditioneel is dit namelijk het kwartaal waarin de bedrijfsactiviteiten extra geboost worden. Zo ook de marketing- en communicatie-activiteiten. Het aantal mediatrainingen dat wij in augustus en september gaven, was dan ook flink meer dan gemiddeld.

Teamspel met je communicatie-afdeling

Teamspel: het is, net als in de voetbalwereld, ook op de communicatieafdeling van groot belang. Binnen de voetbalwereld doen de scouts en de technische dienst het grondige voorwerk en zorgen ervoor dat de woordvoerder goed opgesteld staat om te kunnen excelleren. Zie hier ook de taak van het communicatieteam. Dit is echter voor het ene bedrijf een grotere uitdaging dan voor het andere…

Terwijl sommige bedrijven er prat op gaan ‘het graag buiten de corporate afdeling om te doen’, weten andere hun communicatieafdeling juist goed te vinden voor een uitstekend samenspel. Deze tweede groep begrijpt het belang van de communicatieafdeling, omdat deze de media en de doelgroep als geen ander kent. Bovendien kennen zij journalisten en weten wat beweegredenen zijn voor een interview. Ten slotte kennen zij de boodschappen die het bedrijf graag consistent wil laten doorklinken in de media.

Een interview is als de Champions League

Op het ‘moment suprême’ kunnen presteren, is niet eenvoudig. Terwijl je je in het dagelijkse leven wellicht niet kunt indenken dat je zenuwachtig bent voor een interview, wordt alles opeens anders als de camera draait of er totaal geen klik met de journalist blijkt te zijn. Druk doet een heleboel met mensen, zowel op het voetbalveld als bij een interview. Te veel adrenaline zorgt voor een minder verfijnde motoriek waardoor je slechtere balcontrole hebt in het veld. Dit zie je vaak in de eerste vijf à tien minuten terug op het veld. Spelers die harde tackles maken of niet goed op de bal spelen (en daardoor op de man) terwijl ze daar niet om bekend staan. Bij interviews uit druk zich in trillen, een overslaande stem, maar ook ‘buiten de bandbreedte’ reageren op een vraag doordat je de druk voelt. En dat laatste is smullen voor een journalist: een antwoord dat je niet mocht geven. Interviews geven is niet iets wat je even doet, en trainen op druk komt dan ook veelvuldig aan bod in een mediatraining. Zo leer je of je er gevoelig voor bent, hoe je controle krijgt over jezelf, je concentratie verbetert, focust op hetgeen je wilt realiseren en ontspanning vindt tijdens de inspanning. Zo kun je als een pro de wedstrijd spelen.

Voetbal en interviews zijn on the record

Voetbal is genadeloos, bij live-uitzendingen is het mogelijk alles direct terug te kijken, in te zoomen en te beoordelen. Drie man sterk in de studio geeft commentaar en analyseert alles wat je doet. De meeste journalisten nemen tegenwoordig ook hun gesprekken op. Het geeft hen de ruimte om ‘gewoon’ met je te spreken en het artikel nadien uit te werken. Ook bij interviews wordt achteraf geanalyseerd, of in geval van opnames geknipt. Achteraf vraag je je af: heb ik dat echt zo gezegd? Als communicatiespecialist nemen we ook de interviews op, zodat we achteraf kunnen analyseren of het gesprek goed is gegaan, of we de messaging kunnen verbeteren, wat goed resoneert en natuurlijk om te kunnen controleren of er juist geciteerd wordt.

Alert als een doelman tijdens penalty’s

Net zoals een peptalk tijdens de rust een wereld van verschil kan maken in een Champions League-wedstrijd, kan een mediatraining jouw interview-skills compleet transformeren. Simpele trucjes kunnen je helpen de controle vast te houden. Wees je er bijvoorbeeld bewust van als er niet geschreven wordt tijdens een interview. En wees je bewust van de wijze waarop je wilt dat nieuws naar buiten wordt gebracht: een bal onder je voetbalshirt en een duim in je mond is wellicht niet helemaal wat je met je (in dit geval vrouwelijke) teamlid had afgesproken. Soms doet druk ook met professionals rare dingen…

Stella

Meer nieuws