Pikken robots onze banen in?

188h

Optimale klantbediening, oftewel customer engagement is hot. Een organisatie die geen strategie ontwikkeld voor optimale customer engagement gaat het zwaar krijgen. En dat gaat veel verder dan als bedrijf aanwezig zijn op social media.

Eind mei was ik aanwezig op het door Microsoft geïnitieerde event ‘Future Decoded’ dat gehouden werd in de Spoorweg Kathedraal in Utrecht. Tijdens dit event ging keynote spreker Peter Hinssen (Nexxworks) nog een stap verder. Optimale klantbediening is 1, maar hij roept organisaties op na te denken over de ‘day after tomorrow’. Te vaak zijn we zakelijk gezien bezig met de waan van de dag, soms zijn we bezig met morgen, maar te weinig wordt er verder gekeken. En dat laatste is nu juist zo hard nodig, stelt hij, om te overleven in een extreem snel veranderende digitale wereld.

Hinssen doelde hiermee voornamelijk op de disruptieve kracht van technologie. Er wordt in mijn ogen nog te vaak met argusogen gekeken naar technologische ontwikkelingen, zeker als het gaat om robotica en artificial intelligence (AI). ‘Robots pikken onze banen in’ was nog niet zo lang geleden de krantenkop die het nieuws beheerste en ja, bij technologische ontwikkelingen horen ook security-uitdagingen en privacy-debatten die ik met veel interesse blijf volgen.

Maar kijk eens verder naar de mogelijkheden die technologie ons biedt. Ik vind het heerlijk dat ik bijvoorbeeld een CitizenM hotel binnen loop en mijn hotelkamer op de voor mij perfecte temperatuur is, omdat deze gegevens tijdens mijn vorige bezoek zijn opgeslagen. En in tegenstelling tot veel vrouwen houd ik niet van winkelen. Ik kijk ernaar uit dat ik straks vanaf de bank mijn potentiële nieuwe aankoop virtueel kan passen en meteen passend advies krijg. Al zit ik er nog niet direct op te wachten op een drone die mijn pakketje komt afleveren; dan wordt het voor mij allemaal wel erg onpersoonlijk. De mogelijkheden om klanten optimaal te bedienen worden straks eindeloos.

En ja, robotica gaat veel overnemen, maar door persoonlijke benadering kun je je klant verrassen en hiermee onderscheidend zijn en zo de klant voor je winnen. En laten dit nu net twee menselijke eigenschappen zijn die robots voorlopig (nog) niet kunnen nabootsen…

Inger Hund

Meer nieuws