Security, drones en IoT: drie trends rechtstreeks van CeBIT 2016

cebit-2017

Al jaren ben ik trouwe bezoeker van CeBIT – voor mijn collega’s en mij een perfect moment om onze kennis op het gebied van ICT en Consumer Electronics te verdiepen, nieuwe ontwikkelingen mee te pakken en de tijd hebben om een bezoek te brengen aan klanten zoals Microsoft, Polycom en AVM om bijgepraat te worden op de laatste ontwikkelingen qua producten en technologie. En daarnaast ruimte hebben om eens goed rond te kijken. En natuurlijk zijn we er ook voor new business.

Als een van de grootste ICT-beurzen ter wereld heeft CeBIT de afgelopen jaren heel wat moeten doorstaan. Van teruglopende bezoekersaantallen tot grote spelers die besloten niet meer te exposeren. Je zou denken: redenen om het evenement niet meer te bezoeken. Juist niet. Want sinds dit jaar profileert CeBIT zich als een platform voor digitale transformatie en laat daarmee het imago van ICT/Computerbeurs achter zich. Het ‘vertrouwde’ CeBIT heeft nu een nieuw jasje. En dat past perfect, zo bleek. Niet alleen de bezoekersaantallen stegen en de grote organisaties – waaronder G-Data – keerden terug, ook ik was enorm enthousiast. Onder het mom van ‘kennis moet je delen’, zet ik de drie grootste trends voor je op een rij.

1.Security is hot-hot-hot
Als Security-fan kon ik dit jaar mijn hart ophalen in hal 6. Deze was volledig gericht op de (cyber)security van organisaties. Er waren veel grote namen zoals Sophos, G DATA, Kaspersky, Symantec en Gemalto. Maar naast gerenommeerde security-partijen waren dit jaar de Balkanlanden (met name Roemenië en Slovenië) op het gebied van security flink in opkomst.

Diverse partijen zetten groots in op de toekomstige Europese datawetgeving, de GDPR. En de cijfers met betrekking tot het toenemende aantal digitale aanvallen vlogen ons om de oren. Hal 6 was duidelijk een van de drukst bezochte hallen. Want security is hot!

Bijzonder aan deze securitybedrijven was dat zij het ‘made in Germany’-gehalte duidelijk nog hoog in het vaandel hebben staan. Waar een aantal Duitse autofabrikanten hun Duitse tagline laten varen, lijkt het voor security-bedrijven nog wel een grote meerwaarde te hebben om hun afkomst te vermelden op de stand. De tekst ‘Security Made in Germany’ was veelvuldig terug te zien.

2. Drones zijn hier, en ze blijven
Voor de eerste keer was er op CeBIT een hal exclusief voor drones, en alle mogelijkheden die drones bieden. In samenwerking met het bedrijf DroneMasters was er wedstrijdarena waar Drones tegen elkaar konden racen. Behoorlijk indrukwekkend! Het gebruik van drones staat nog in de kinderschoenen, maar dit zal snel veranderen. Binnenkort opent in Eindhoven het eerste pop-up drone-café waar je wordt bediend door drones en Pizzaketen Domino’s lanceerde onlangs zijn eigen drone delivery unit. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat de ontwikkelingen dit jaar zijn op dit gebied en zal deze nauw (blijven) volgen.

3. IoT is overal
Internet of Things (IoT) en de integratie tussen industrie en business drijven digitalisering. Hal 13 stond vol met organisaties die raakvlak hebben met big data, cloud-based services, M2M-technologie en geïntegreerde oplossingen. Omdat IoT inmiddels zo verweven is in allerlei verschillende producten en oplossingen, leek hal 13 op een verzamelplaats van verschillende bedrijven. Zeker niet waar. IoT is namelijk geen opzichzelfstaand onderwerp meer, het zit overal in. Inmiddels zelfs in fietssloten. Daarom is IoT voor een leek vrijwel niet zichtbaar. Zo vond je in deze hal 13 Tesla naast een fabrikant voor smart home-oplossingen, maar ook Microsoft Skype voor business en haar partners, waaronder Polycom, waren er te vinden met hun stand.

CeBIT: het platform voor digitale transformatie. Wat mij betreft slaan ze een goede nieuwe weg in. Ik verheug mij stiekem alvast op de 2017-editie en zie er graag jouw nieuwe innovaties, producten of oplossingen. Duurt maart 2017 je wat te lang? Dan kun je in de tussentijd natuurlijk ook bij ons terecht. Wij helpen je graag jouw innovatie te verspreiden onder je doelgroep. Op welke vernieuwende manier dan ook.

Inger

Meer nieuws