Voor handige techliefhebbers: 3D-printers en meer in het FabLab Breda

instagramcapture_klein

Als onderdeel van onze teambuilding- en kennissessie bezocht Progress Communications deze week het FabLab in Breda, waar het vol staat met 3D-printers, lasersnijders, stickersnijders en handgereedschap. FabLab is een afkorting voor Fabrication Laboratory. Wat daar gebeurt? Nou, eigenlijk wat de naam impliceert: iedereen kan en mag op deze openbare werkplaats de machines gebruiken om zijn eigen creaties te fabriceren.

Het FabLab doet nog het meest denken aan de werkplaats van Luke Skywalker uit Star Wars IV, alleen was hij natuurlijk hopeloos ouderwets zonder 3D-printers. Ze hebben daarnaast nog lasersnijders, stickersnijders handgereedschap en een freesmachine tot ieders beschikking. Van Labmanager en eigenaresse Charlotte Jansen krijgen we al snel te horen dat dit niet het enige FabLab in Nederland is, laat staan in de wereld. Er bestaat een wereldwijd netwerk van FabLabs die allemaal over dezelfde apparatuur beschikken. Op die manier kun je altijd terecht bij een FabLab in jouw buurt.

Maar wie komt daar nou, vraag je je misschien af. De meest bekende bezoekers zijn de makers, een community van handige hobbyisten die zich storten op doe-het-zelf-techprojecten. Van concept tot eindproduct, het FabLab biedt hen de mogelijk om het te maken. Je kent de makers-scene wellicht in associatie met de Raspberry pi, de ultieme minicomputer waarmee je vrijwel alles bestuurt. Kinderen gebruiken het zelfs al om spelenderwijs te leren programmeren.

Je hoeft uiteraard geen ‘maker’ te zijn om gebruik te kunnen maken van het FabLab. Start-ups, kunstenaars en ook de creatieve pr-dames en –heren van Progress Communications kunnen langskomen om hun ideeën vorm te geven. De machines in het lab zijn bijvoorbeeld perfect voor je eigen 3D-ontwerpen te gebruiken. Zo kwamen wij (lees: Charlotte) op het idee om onze dubbelgangers te printen. Zij kunnen het kantoor bewaken terwijl wij op creatieve uitstapjes als deze zijn. Heel slim maakte Charlotte via een aangepaste Xbox Kinect  een foto van ons, waar ze vervolgens 3D-modellen van maakte om te printen.

Tijdens deze dag hebben we elkaar niet alleen beter leren kennen als team, maar hebben we ook nog miniaturen in Progress-oranje als souvenir meegekregen. Wie weet maken we binnenkort wel grotere modellen, misschien zelfs met de Microsoft Hololens.

Kinyi

Meer nieuws