Waarom investeren in PR in 2017?

foto-whob

Het jaar loopt weer bijna ten einde. Traditioneel het moment waarop er wordt teruggeblikt en vooruit gekeken. We hebben bij Progress Communications een boeiend PR-jaar achter de rug, waarin we voor zowel onze B2B- als B2C-klanten mooie resultaten hebben behaald. Een klein overzicht.

Social media zijn naast de vertrouwde earned, owned en paid media het afgelopen jaar weer een stuk belangrijker geworden – ook voor onze B2B- én B2C-klanten. Social media worden steeds vaker door journalisten gebruikt als informatiebron. Sommige klanten, zoals AVM, leggen het beheer van hun social mediakanalen en -planning dan ook volledig in onze handen. Met andere klanten, zoals Domo, stellen we samen inspirerende contentkalenders op.

Naast social media investeren wij bij Progress Communications ook dagelijks in persoonlijke mediarelaties. Dat resulteerde het afgelopen jaar in onder andere een aantal mooie interviews voor onze klanten Polycom, Indeed, Edison Energy en Domo. Zo’n interview is een uitgelezen kans om te bouwen aan je klantrelaties en dieper in te gaan op bepaalde topics. Dat kan bijvoorbeeld ook door middel van blogs en opiniestukken. In België staan intussen steeds meer media, ook B2B, hiervoor open, zoals ICT-platform Computable. Uiteraard staat of valt een campagne met het creëren van relevante content die afgestemd is op het betreffende medium. Onze copywriters bij Contentbureau hebben het afgelopen jaar dan ook op volle toeren gedraaid, en die trend zal zich zeker doorzetten in 2017. Wel is het altijd strategisch nadenken hoe je je content inzet. Dit is afhankelijk van factoren zoals je doelgroep, je kernboodschap etc. De interpretatie van “content” wordt ook door de tijd ruimer. Gebruik je het om jouw doelpubliek direct te benaderen of steek je het in jouw SEO-strategie? Content is king, de manier waarop je het inzet is queen.

We organiseerden het afgelopen jaar ook heel wat events. Naast een live experience, biedt een event ook de gelegenheid om journalisten face-to-face te ontmoeten. Het kleinschalige en intieme Potluck-event van Sonos werd bijvoorbeeld erg gewaardeerd door de aanwezige media. Voor Microsoft gingen we op zoek naar de Belgische Excel-kampioen. De video’s met Excel-coach Sofie Engelen werden massaal gedeeld op social media en de oproep resulteerde in een recordaantal deelnemers. De finalisten namen het ten slotte in het Executive Briefing Center van Microsoft live tegen elkaar op, volledig in Excel-stijl en onder grote belangstelling van de media.  Elk event is uiteraard uniek en het is belangrijk om je doelgroep en doelstelling goed voor ogen te houden. Gaat het om een brand love campaign of toch eerder over het communiceren van officiële informatie? Als je de jaarcijfers of een overname aankondigt, doe je dit niet op een intiem diner. Net zo min ga je 5 gasten uitnodigen als het doel is om 40 publicaties te hebben. Customized events zijn ook voor 2017 de juiste approach.

Blijf op de radar van je stakeholders

Het loont zeker de moeite om ook in 2017 te blijven investeren in PR. In ons dagelijkse bestaan worden we namelijk met zoveel schriftelijke informatie gebombardeerd – via e-mail, sms, internet, print media – dat het onwaarschijnlijk is dat we alles onthouden wat we voor de eerste keer zien of lezen. Zelfs als je PR-campagne bijvoorbeeld een uitstekende publicatie opleverde, wordt het positieve imago dat daarmee gecreëerd werd snel vergeten. Alleen door herhaaldelijk over een product of een bedrijf te lezen, zal er bij het publiek – of het nu klanten, leveranciers, investeerders of werknemers zijn – een vorm van herkenning optreden. Die herkenning wordt versterkt als bijvoorbeeld steeds dezelfde woordvoerder in de media verschijnt. Dan krijgt de organisatie echt een gezicht. En uiteraard is een geïntegreerde aanpak essentieel, waarbij een goede mix van paid-earned-shared-owned (PESO) media centraal staat. Paid media en marketing kunnen PR ondersteunen en vice versa.

Tijd voor PR in 2017

Tijdgebrek om op een structurele manier in PR te investeren is niet ongebruikelijk, vooral voor ondernemers en kleinere organisaties. In dat geval is het essentieel om samen te werken met een partner die als verlengstuk van je bedrijf kan fungeren. Die met je meedenkt om je bedrijf optimaal te positioneren en hiervoor een PR-plan kan opstellen. Als dat je goede voornemen is voor 2017, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. We bekijken graag met jou hoe we die voornemens in een effectieve samenwerking kunnen omzetten. Voor nu alvast fijne kerstdagen en een gezond, succesvol en gelukkig 2017!

Veerle

Meer nieuws