Waarom pr groeit in 2015

ljizlzhgq7wpsh5kvtcb_typewriter

In dit nog maar prille jaar lees ik in nationale en internationale vakmedia steeds vaker dat het wel eens een onrustig jaar kan worden in pr-land. Voor het eerst sinds 2008 schrik ik hier niet van. De crisis zorgde bij consument en bedrijfsleven voor terughoudendheid. Ondertussen draaide de wereld tijdens die jaren gewoon door en veranderden we allemaal van informatieontvangers naar informatiegebruikers. Merken ondernemen nu actie en verleggen steeds vaker grotere gedeeltes van hun marketingbudget naar pr-activiteiten.

Overleden tijd

Toch even een open deur ter grootte van een middeleeuwse stadspoort:  de 20e-eeuwse manier van communiceren is definitief verleden tijd. Niet langer zit de consument -zakelijk dan wel privé-  apathisch naar een scherm te staren en braaf alles te slikken wat wordt geroepen. Nee, als een echte jager-verzamelaar beslist hij zelf grotendeels welke boodschap waar en wanneer geregistreerd wordt. Hij zoekt, vindt, slaat op, deelt, liket en brandt af. Wil je als organisatie doordringen tot de consument dan ben jij aan zet om niet alleen het ‘wat’- maar ook het ‘hoe’- en ‘wanneer’-verhaal rijmend te krijgen met deze dynamiek. Een billboard, tv-spot, banner of advertentie op pagina 4 gaan dat niet meer voor je doen.

Media in 2015

Anno 2015 heeft dit gedrag van de consument het medialandschap nieuwe kansen gegeven. Ook dagbladen, magazines en online nieuwsportals hebben ondervonden dat het zenden van ingeblikt nieuws alleen niet meer genoeg is. Begrijp me niet verkeerd, de evidente kerntaak van de media blijft onveranderd: informatie delen, maatschappij en macht controleren door vragen te stellen en antwoorden te zoeken. Nu consumenten zelf kritisch naar informatie zoeken is het belangrijk voor media relevante –aanvullende- content te bieden om hem aan te spreken. Steeds vaker vinden media en bedrijfsleven elkaar daarom via pr-bureaus. Die bureaus helpen bedrijven aan een podium om verhalen te brengen die rijk zijn aan inhoud voor het medium en waardevol zijn voor de doelgroep.

De vraag vanuit media naar kwalitatieve content en van bedrijven naar hulp bij het maken van keuzes bij information overload herkennen wij in onze branche. IT- en tech-bedrijven ontwikkelen zich razendsnel tot mainstreambedrijven die onze economie zelfs tijdens een crisis draaiende weten te houden. Er zijn dagelijks zoveel gave innovaties en ontwikkelingen dat het soms lastig is hier consequente communicatie aan te koppelen. Zonde, want de consument blijkt steeds vaker geïnteresseerd naar echte doorbraken en innovaties. Dus is er meestal ook een geschikt medium om dat verhaal te vertellen. Daarom wordt 2015 het jaar van de public relations. Wij hebben er zin in!

Ruud Berendsen

Meer nieuws