Inhaken in de verkiezings(s)t(r)ijd

verkiezingen

Verkiezingstijd. Media zijn net een beetje bijgekomen na het verslaan van de Amerikaanse verkiezingen en kunnen nu hun hart ophalen in eigen land. Dat wil zeggen, mits Trump niet opeens zijn omstreden (gewijzigd) inreisverbod aankondigt. Never a dull moment met President Trump. It’s amazing. Of sad. Het ligt er maar net aan voor wie je bent.

Op woensdag 15 maart 2017 gaan we in Nederland massaal naar de stembus – tenminste, dat is de bedoeling. Uit de praktijk blijkt alleen dat we lang niet allemaal gebruikmaken van ons stemrecht. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was de laagste opkomst in tien jaar tijd. Daar wordt dan ook van alles aan gedaan. Je kunt de televisie niet aanzetten zonder dat je een politiek debat, een politieke reclamespot of een talkshow met lijsstrekkers als gast ziet. Hoewel onderzoek van NU.nl laat zien dat televisieoptredens van politici geen invloed hebben op ons stemgedrag, weerhoudt dat de diverse partijen er niet van.

Verkiezingsstrijd
Niet alleen de partijen zelf gaan de strijd aan in de verkiezingsperiode, ook haken zij in op de reclame-uitingen van hun opponenten. Voor organisaties zijn onderwerpen als lijsttrekkers die onder vuur komen te liggen uitstekend om op in te haken. Toch zijn bedrijven over het algemeen voorzichtig met het uitspreken van hun politieke voorkeur of met de kans dat hun politieke voorkeur wordt afgeleid uit hun boodschap.

Eigen bodem
Waar tijdens de Amerikaanse verkiezingen op een gevatte manier massaal werd ingehaakt op het nieuws – ook vanuit Nederland (denk aan de de LuckyTV-uitzending over een zingende Trump en Clinton)– blijven we met verkiezingen op eigen bodem behoorlijk achter, afgezien van de briljante Kamergotchi van Arjen Lubach en zijn team. Met nog een paar dagen te gaan, biedt dit mogelijkheden voor organisaties. Want zoals we weten in verkiezingstijd, is dat er werkelijk van alles kan gebeuren. En dat niets (nog) zeker is tot de uitslag bekend is.

Waarom inhaken?
Met je organisatie inhaken op een actualiteit – in dit geval de verkiezingen – laat zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt in de maatschappij. Zo haakten we met Progress Communications afgelopen week in op de verkiezingen met onze klant, online vacaturesite Indeed, met een representatief onderzoek naar de invloed van het topic arbeidsmarkt op het stemgedrag van kiesgerechtigden.

Enkele tips: wees snel, want je bent niet de enige die graag een graantje mee wil pikken van media-aandacht door in te haken op het nieuws. Wees origineel. En niet onbelangrijk: wees relevant. Ter inspiratie hier een aantal van de leukste inhakers op de Amerikaanse verkiezingen.

En mocht je hier zelf niet uitkomen, dan denken we als PR-bureau graag met je mee hoe je het nieuws kunt kapen. Door middel van goed advies en uiteraard de juiste content.

Inger

Meer nieuws