LinkedIn voor B2B-PR? Drie tips!

photo-1424298397478-4bd87a6a0f0c

LinkedIn is al lang niet meer dat ene social medium waar je leuk je cv laat shinen; geen platform dat fungeert als je zakelijke smoelenboek. Dat bewijst zichzelf wel met de recente overname van LinkedIn door Microsoft, die er wel 26,2 miljard dollar voor neerlegde. LinkedIn is namelijk een van de kanalen die steeds meer omarmt wordt in de B2B-marketing: maar liefst 66% van de B2B-marketeers vinden LinkedIn het meest effectieve sociale mediaplatform voor hun bedrijf. Ook in België groeit het platform hard. En dat is maar goed ook, want wat heb je nou aan al je blogs, persberichten en andere content als je ze nergens bij de juiste doelgroep kunt distribueren? En laat jouw doelgroep nou net de zakelijke markt zijn. Dan heb je op LinkedIn de perfecte verzameling van jouw gewenste publiek.

In de PR verpakken we boodschappen dagelijks op de juiste manier, om deze vervolgens via de meest relevante kanalen te verspreiden. We zorgen voor content die past bij het bedrijf en zijn doelgroep(en). Met LinkedIn heb je er eigenlijk een extra distributiekanaal bij, waar je zelf bepaalt wat je communiceert.

Voor elke marcom-manager die zijn baas nog niet aan zijn bureau heeft gehad met de vragen ‘wat we nou eigenlijk allemaal aan LinkedIn doen’ en ‘dat we meer met social zouden moeten’. Of júíst wel voor die managers die na de koffiepauze met een fatsoenlijk antwoord willen komen: link and learn.

1.       Brand awareness en Company en Showcase pages

LinkedIn is een geweldig middel om brand awareness te creëren en dus je doelgroep bewust te maken van jouw merk en boodschap. Gebruik je Company page en eventueel bijbehorende Showcase pages bijvoorbeeld om te laten zien wie je als bedrijf bent en welke diensten je aanbiedt. Laat op deze pagina’s je persberichten, whitepapers, eBooks en casestudies op creatieve manieren zien. Showcase pages dienen hetzelfde doel, maar dan voor specifieke businesstakken, producten of initiatieven binnen het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld lokale content per land? Maak dan pagina’s voor deze landen aan. Heb je een mooi en uitgebreid CSR-programma, waar veel content voor is? Idem. Een merk dat dit goed doet voor zijn verschillende businesstakken is bijvoorbeeld Microsoft.

Hoe je kunt zien of je goed bezig bent? Door de groei van je publiek goed in de gaten te houden middels de handige metrics die LinkedIn voor je meet: het aantal volgers, kliks, de engagement rate en verschillende gegevens over je volgers.

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw social media? Lees ook: Digital PR

2.       Thought leadership via Pulse

Met goede opiniestukken positioneer je jezelf als thought leader via LinkedIn Publishing, oftewel het Pulse Platform. Op deze wijze laat je zien dat je niet alleen op de hoogte bent van de industry trends, maar dat je er nog een inhoudelijke visie over hebt ook. Als je je leidinggevenden aanzet om via LinkedIn Pulse ook corporate opiniestukken te publiceren, bouw je een menselijk en geloofwaardig merk op en bereik je een nog breder publiek. Ga ook eens snuffelen bij de influencers binnen jouw vakgebied. Er zijn enkele beroemde thought leaders die bloggen via Pulse, waaronder Richard Branson (oprichter van Virgin Group) en Jeff Weiner (CEO van LinkedIn). Ondanks dat je niet met deze influencers bent gelinkt, kun je via Pulse toch op de hoogte blijven van hun blogs.

Daarnaast zorg je met echte thought-provoking content voor engagement op het kanaal en wakker je met jouw content zelfs een conversatie aan. Monitor je LinkedIn-kanaal daarom goed, zodat je deze kansen niet mist.

3.       Contentmarketing met Sponsored Content

In onze dagelijkse PR-activiteiten verspreiden we content aan onze perscontacten, onder andere met persberichten, interviews en opiniestukken – via een goed getarget massabereik en een een-op-een mediabenadering.

Niet gek om voor LinkedIn dezelfde aanpak te gebruiken. Met dit kanaal kun je uiterst gericht targeten – op een andere manier dan via Facebook, Twitter of een persbericht. Zo gebruik je verschillende vormen van LinkedIn advertising om je content bij de juiste doelgroep te brengen, namelijk met verschillende vormen van Sponsored Content. Dit kan je zelfs op creatieve wijze inzetten voor lead generation. Targeting kan bijvoorbeeld tot op het niveau van locatie, bedrijfstak, functietitel en senioriteit. En je kunt zelfs zo gericht targeten dat je blog over het nut van datamanagementtools in de gezondheidszorg precies verschijnt in de LinkedIn-feed van CTO’s en senior IT-managers van lokale ziekenhuizen in Amsterdam.

Geïntegreerde campagne

Yes, LinkedIn is fantastisch. Maar staar je niet blind op een social-kanaal. Het is slechts een van de middelen die onderdeel uitmaken van een multidisciplinaire aanpak als het gaat om jouw marcom-activiteiten. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat ook Facebook een geschikt platform is voor B2B-marketing. Best practice is dus om gebruik te maken van een geïntegreerde campagne voor je B2B-PR-traject.

Wil je een keer sparren over het inzetten van LinkedIn voor B2B-PR of ben je benieuwd wat wij op dit vlak voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kinyi

Meer nieuws