Waarom PR voor ICT-bedrijven het mooiste vak ter wereld is

whatsapp-image-2017-01-13-at-16.13.18_edited

Wanneer ik onbekenden vertel dat ik werk voor een PR-bureau in de ICT-sector, krijg ik vaak vragende blikken. Ten eerste omdat het blijkbaar nog steeds bijzonder is als een vrouw ICT interessant vindt, en ten tweede omdat ze simpelweg niet begrijpen wat daar zo leuk aan kan zijn. Beste lezer, laat mij voor eens en altijd duidelijk maken waarom PR voor ICT-bedrijven het mooiste vak is dat er is.

1. Innovatie als communicatieonderwerp

Tijdens een studiestage die ik liep bij een allround PR-bureau stuurde ik een persbericht uit over een nieuwe, Europese loterij. Het ‘nieuws’ was dat deze loterij de grootste van Europa was en nog een aantal beschikbare loten had. Toen ik journalisten moest nabellen om te vragen waarom ze dit nieuws niet hadden geplaatst, kreeg ik woedende reacties. Of ik ze niet wilde lastigvallen en of ik doorverbonden wilde worden met de advertentieafdeling. Met mijn staart tussen mijn benen hing ik op en op die dag heb ik besloten nooit meer PR te willen doen voor merken en berichten waar ik zelf niet achter sta.

Zo kom ik uit bij reden nummer één waarom ik PR voor ICT-bedrijven wél leuk vind: innovatie is het leukste communicatieonderwerp dat er is. Bijna al onze klanten zijn technologisch gedreven. Technologie die meestal ontwikkeld is met het oog op het aangenamer maken van onze levens. Iets dat iedereen aanspreekt, nietwaar? Iets waar mensen ook over geïnformeerd wíllen worden. Wij, als ICT-PR-bureau, zijn hierbij de spin in het web gezien wij deze informatie van onze klanten aan de buitenwereld communiceren via reviews, blogs of persberichten. Een extra verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt, en wat mijn werk ook extra uitdagend maakt, is de vertaalslag maken van ingewikkelde ICT-terminologie naar iets wat óok Jan met de Pet begrijpt. Om die vertaalslag te kunnen maken, moet ik mezelf dus continu verdiepen in deze terminologie. En dat brengt mij bij mijn volgende punt.

2. Eigen ontwikkeling

Ik kan me voorstellen dat je voor sommige banen na verloop van tijd het gevoel krijgt dat je uitgeleerd bent. Dit is nooit het geval bij PR voor ICT-bedrijven. Omdat technologie zich alsmaar ontwikkelt, moet je zelf ook up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen. Zo moet ik mezelf voor onze klant Microsoft continu verdiepen in onderwerpen als kwantum-computing, kunstmatige intelligentie en in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de cloud.

3. ICT-journalisten zijn cool

Ik hoor je denken: ‘Ja ja, dat zeg je alleen maar om ICT-journalisten te paaien’. Toch meen ik het echt. Om technologie goed te begrijpen, heb je een goed stel hersens nodig. Nu ben ikzelf niet zo technisch aangelegd als ICT-journalisten dat meestal zijn, maar het zijn altijd personen waar je op hoog niveau mee kunt converseren. Daarnaast kun je echt een band met ze opbouwen, aangezien je meestal met dezelfde personen binnen een medium contact hebt. Terwijl je bij allround pr-bureaus meestal heel uiteenlopende klanten hebt, en dus elke keer weer andere journalisten moet hebben.

Alles bij elkaar opgeteld kun je dus wel stellen dat PR-consultant in de ICT-sector mijn droombaan is. Geldt dat ook voor jou? Bekijk onze vacatures.

Waar wacht je nog op?

Marieke

Meer nieuws