Mind full or mindful?

art-725477949-620×349

Een kop koffie, ontbijt en ondertussen de krant lezen, zo start ik het liefst mijn werkdag. Maar zoals je weet is de realiteit vaak niet zo mild. De ochtendfiles trotseren, onderweg al door je inbox scrollen en je deadlines overlopen, snel nog even tanken en beseffen dat je ’s avonds een afspraak hebt, maar die wellicht niet haalt.

Ik houd enorm van mijn job als pr-lady, maar ik zou liegen als ik beweer dat ik nooit stress heb. Volgens een studie van Securex raakt stress zelfs 64 procent van alle Belgische werknemers. Geen idee hoe de rustige 36 procent het doet, maar een van mijn ingrediënten is op regelmatige tijdstippen een portie ‘mindfulness’ − een onmisbaar hulpje voor radiostilte in mijn hoofd.

Mindful-wat? Mindfulness is de werkelijkheid zien zoals ze is. Er komt geen wierook aan te pas, boeddhabeelden of een Lotushouding. Met mindfulness ontwikkel je het vermogen om wat er zich ook aandient, zowel aangename als moeilijke pijnlijke ervaringen, op een meer rustige, heldere en milde manier te benaderen, zonder je erin te verliezen.

Een voorbeeld: je drinkt bewust een tas koffie, voelt de warmte van de tas en bent je bewust van de geur en de smaak. Dat is mindful koffiedrinken.Onderzoek met hersenscans toont wel degelijk het nut van de techniek. Belgisch psycholoog Björn Prins vraagt ‘have you brushed your mind today?’. Meditatie/mindfulness zou volgens hem net zoiets moeten zijn als tandenpoetsen. Een vast deel van je dagprogramma.

Geïntrigeerd door de mindfulness-denkwijze, leerde ik de Headspace-app van Andy Puddicombe kennen. Deze app zou me in tien dagen leren hoe ik stress kan opvangen, nachtelijk piekeren tot een minimum kan beperken en mijn focus kan vergroten? Ik dacht: bring it on!

Ik ben een beginneling, maar ik moet toegeven, het doet me goed. Je zondert je af op een rustige plek, je speelt de sessie af en het enige wat je moet doen is luisteren. Voor sommigen pure quatsch, maar bij mij deel van mijn ochtendritueel en- of avond. Als ik het niet té druk heb (lacht).

Mijn fascinatie voor apps is er bovendien alleen maar sterker op geworden. Een ingenieus stukje technologie dat je het leven aangenamer maakt, dat wakkert mijn tech-hart aan.

Werkstress is iets wat je niet mag onderschatten. Anderzijds zijn de ingrediënten voor stress in pr juist ook de redenen die de job boeiend voor me maken: dynamiek, onvoorspelbaarheid, alle dagen wat anders. Vaak heb ik een super drukke dag, maar kom ik toch vol energie thuis. De kunst is om daar je eigen balans in te vinden.

Om het met de woorden van Andy Puddicombe te zeggen: “Be kind to your mind!”

Meer nieuws