De smartphone: gezond verslaafd?

blogbeeld

Beeld je in dat je morgen wakker wordt zonder smartphone. Een behoorlijke digital detox. Voor een PR-consultant is het een onmisbaar accessoire. Maar waar ligt voor de doorsnee gebruiker de grens tussen noodzaak en afhankelijkheid? Als lid van Generatie Y zie ik zelf ook dat mensen gefascineerd zijn door gadgets en snufjes. De smartphone met al zijn mogelijkheden is er daar zeker een van.

Wanneer je de smartphone als de musthave van een millennial beschouwt, kan je al gauw de vraag opwerpen of hij geen verslavend effect heeft. De media laten ons tenslotte maar al te graag voelen hoe afhankelijk we wel niet zijn van technologie. Toch kan ik – verbazingwekkend genoeg – stellen dat de meerderheid van de millennials helemaal niet zo afhankelijk blijkt te zijn. En al zeker niet in die mate dat het dagelijkse leven daardoor verstoord wordt. Zo blijkt althans uit de resultaten van mijn afstudeerscriptie. De smartphone is vooral het device bij uitstek om het sociale leven te onderhouden, maar de multifunctionaliteit beïnvloedt eveneens sterk de populariteit ervan. Hoewel het gebruik van sociale apps maar blijft stijgen, zijn we nog niet meteen verslaafd.

Relevantie boven de hype

Hoewel de media ons regelmatig het idee geven dat mensen geobsedeerd zijn door gadgets, moeten we dit dus zeker met een korreltje zout nemen. Als producent kun je immers niet zomaar meesurfen op de hype en ervanuit gaan dat mensen verslaafd raken aan jouw gadget. Om een product succesvol te laten worden, moet vooral de toegevoegde waarde groot zijn, anders schrijven de media er ook niet over en aanvaardt de consument het niet. Precies daarom vertellen we bij Progress Communications steeds het verhaal achter het product. De input van de klant is daarbij ontzettend belangrijk. Zo tonen we de relevantie van het product aan, verpakt in een verhaal. Oftewel: slimme technologieën en gadgets verpakt in een eenvoudige en begrijpelijke boodschap die naar de juiste doelgroep gaat.

@SaraG_

Meer nieuws