Durf buiten de (PR-)lijntjes kleuren

image-creativity

Je dag als PR-consultant is doorgaans onvoorspelbaar. De actualiteit of onverwachte deadlines halen je vooraf opgestelde planning door elkaar. Die onvoorspelbaarheid vraagt om flexibiliteit. Maar dat maakt het vak ook net zo leuk. Daarnaast wordt creativiteit alsmaar belangrijker. PR komt meer en meer in het vaarwater van marketing en het is in een krimpend medialandschap steeds moeilijker om op te vallen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om op je lauweren te rusten en voor de klassieke PR-tools te kiezen. In sommige gevallen zijn die ook gewoon heel efficiënt zijn, maar een creatieve aanpak kan een belangrijke differecntiator zijn in een PR-plan.

Durf dus af en toe de platgetreden paden te verlaten en buiten de lijntjes te kleuren. Een creatieve benadering van de lancering van een nieuw product kan bijvoorbeeld heel wat meer impact opleveren dan een standaard persbericht. En daar is het ons en onze klanten uiteindelijk toch om te doen.

Betrek anderen

‘Creatiever zijn’ is makkelijk gezegd, maar hoe pak je een creatief PR-plan nu het best aan? Naast de nodige tijd ervoor inbouwen – een origineel idee of plan ontwikkel je nu eenmaal niet in vijf minuten –, is het ook altijd waardevol om anderen te betrekken bij je project. Een buitenstaander kijkt met een frisse blik naar de situatie en komt daardoor vaak met leuke ideeën.

Zo maken we bij Progress regelmatig tijd voor een brainstorm onder collega’s. Maar creativiteit kent geen kantooruren: in de auto, tijdens een wandelingof onder vrienden, kunnen ook goede ideeën ontstaan. Ideeën die vervolgens ook moeten kunnen rijpen. Wij laten het ideeënbord altijd een tijdje staan. We bouwen er dan de volgende keer weer op verder. Interessant ook om achteraf weer te bekijken en te zien hoe je uiteindelijk tot dat ene topidee bent gekomen.

Er zijn natuurlijk factoren waar je als PR-bureau geen vat op hebt en die de creativiteit sterk kunnen belemmeren. Gebrek aan budget of het feit dat de klant uiteindelijk geen risico durft te nemen zijn de voornaamste. En dat laatste gebeurt vaker dan je zou denken.

Een creatieve aanpak kan afschrikken omdat er risico’s aan verbonden zijn. Maak daarom vooraf een risicoanalyse waardoor je klant een goede en juiste afweging kan maken.

Microsoft-case

Toen onze klant Microsoft ons vroeg een idee uit te werken rond de lancering van de nieuwe Office 2016 voor Mac, werkten we hiervoor een plan uit dat enerzijds uit een aantal ‘klassieke’ PR-tools bestond – denk aan een demoperstour – maar anderzijds ook een ludieke actie omvatte rond de opening van de eerste Apple Store in België.

Deze actie omvatte een aantal risico’s die we voor Microsoft in een analyse in kaart brachten. Op basis hiervan kregen we uiteindelijk groen licht. We maakten ook een gedetailleerd draaiboek met een back-up-plan en spraken alles grondig vooraf door met alle betrokken partijen.

Onze actie is de bezoekers van de Apple Store en de media niet ontgaan. We deelden ‘pommes d’amour’ uit aan de bezoekers met de boodschap The new Office works sweet on your Apple. De actie werd zowel door pers als publiek heel goed onthaald. Het leverde mooie artikelen op in diverse media en bleef ook op de sociale media niet onopgemerkt.

Buiten de lijntjes kleuren en durven creatief  zijn maakte in dit geval het verschil. Het was geen evidente keuze voor Microsoft , maar wel eentje waar ze achteraf heel tevreden mee waren. De feedback vat het eigenlijk perfect samen: “This is great stuff and proves we need to be creative and once in a while take some risk! This is what gives the sparkle!”  

Veerle

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws