Een pr-bureau kiezen: 3 aandachtspunten

51h-640×427

Je bent op zoek naar een PR-bureau voor het verscherpen van je PR-strategie of het bouwen aan je mediarelaties. Een zoekopdracht levert je honderden hits op. Hoe selecteer je de beste partner? Eentje die jouw doelgroep kent, je boodschap op creatieve manieren weet te verpakken, en verstand heeft van jouw markt? Stel jezelf in ieder geval deze drie vragen voorafgaand aan je keuze.

1. Hoe goed kent het bureau mijn markt?

Elke branche kent zijn eigen influencers en spreekt een eigen taal. Een goed PR-bureau kent de journalisten en bloggers die actief zijn in jouw sector persoonlijk. Het weet wat hen beweegt en hoe ze nieuwsgierig te maken naar je bedrijf en producten. De PR-mensen werkzaam bij een goed bureau zijn ook thuis in de onderwerpen die jou bezighouden. Dankzij deze kennis lobbyen ze gericht voor interviews, referentieverhalen en blogs. Bovendien weten ze precies welke media passen bij je boodschap en doelgroep, en beschikken ze over de strategie én middelen om te zorgen dat die boodschap ook daadwerkelijk aankomt.  Om te toetsen of een PR-bureau echt een expert is op jouw vakgebied, helpt het om referenties in te winnen. Bel bijvoorbeeld eens een journalist en vraag naar zijn ervaringen met het bureau. Of duik in de referentieverhalen op de website van het bureau – zo ontdek je snel of het bijvoorbeeld ook voor branchegenoten werkt. Uiteraard kun je het ook gewoon op de man af vragen.

2. Hoe ruimdenkend is het bureau?

Je wilt een nieuw product introduceren, maar weet niet via welk kanaal en in welke vorm je jouw doelgroep het best kunt aanspreken. Een goed bureau helpt om op pakkende en blijvende wijze via de juiste kanalen met je doelgroepen te communiceren, ook op een minder voor de hand liggende wijze. Het durft buiten de kaders te denken door traditionele PR te combineren met contentmarketing, social media en SEO. En het durft advies te geven over visuele ondersteuning van je verhaal. Tot slot is een goed bureau niet te beroerd om de resultaten van je campagne te meten, en jouw concurrenten in het medialandschap en trends op de markt in kaart te brengen.

3. Hoe werkt het bureau aan zijn eigen PR?

Geeft de website van je voorkeursbureau in begrijpelijke taal weer waar het dagelijks mee bezig is? Is het aantrekkelijke content? En wat zeggen je branchegenoten eigenlijk over het bureau? Van een PR-bureau mag je verwachten dat het zijn eigen PR op orde heeft en dat het voldoende informatie biedt via de eigen kanalen. Of dat nu via Twitter, Facebook, LinkedIn of het eigen blog is.

Voldoet het bureau op je short list aan één of meerdere van bovenstaande punten? Dan ben je een stapje dichter bij een goede partnerkeuze. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste bij je keuze voor een PR-bureau: een goede klik en een teamspeler. Alleen door samen te werken – met de media én je bureau – bereik je het beste resultaat. Zoek je een Benelux PR-bureau met kennis van ICT en consumentenelektronica? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Lianne van Dijk

Meer nieuws